DUYURULAR

ENFLASYON MUHASEBESİ SÜRECİNDE ÇOK FAZLA TAKİP EDİLEMEYEN/GÖZDEN KAÇIRILAN BAZI ÖNEMLİ DÜZENLEMELER

ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ (2025 TAKVİM YILINDAN BAŞLAMAK ÜZERE)
- Yurt içi asgari kurumlar vergisi 2025 takvim yılı gelirlerinden başlamak üzere yürürlüğe girdi. İlk defa işe başlayan kurumlar 3 hesap dönemi uygulamadan muaf. Önce %25 normal orana göre kurumlar vergisi hesaplanacak olup, hesaplanacak bu tutar indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yani (Ticari Bilanço Karı + KKEG) nin %10’nundan az olamayacak. 


TİCARİ VE MESLEKİ KAZANÇLARDA HASILAT TESPİTİ VE İZAHA DAVET (2025 TAKVİM YILINDAN BAŞLAMAK ÜZERE)
- Ticari ve mesleki kazançlarda günlük hasılat tespiti ve gelir vergisi matrahının belirlenmesi düzenlemesi 2025 takvim yılından başlamak üzere yürürlüğe girdi. Bir ayda 3 defadan bir yılda 12 defadan az olmamak üzere yoklama yapılacaktır. Günlük ve aylık ortalama kazançlar tespit edilecek ve beyanlarında gösterdikleri kazançlar ile karşılaştırılacaktır. Farkın %20 den fazla olması halinde izaha davet yapılacaktır. Söz konusu düzenleme kurumlar vergisi mükellefleri içinde uygulanacaktır.


TASARRUF VE YATIRIM AMAÇLI AKTİFE KAYITLI KIYMETLİ MADENLERDE BORSA RAYİCİ İLE DEĞERLEME (2024/3. GEÇİCİ VERGİDEN BAŞLAMAK ÜZERE)
- Kıymetli maden üretim ve alım-satımı ile iştigal eden mükelleflerin aktiflerinde ticari mal olarak kayıtlı olanlar hariç olmak üzere, mükelleflerin aktiflerinde tasarruf/yatırım amacıyla tutmuş oldukları kıymetli madenler ile kıymetli maden ile olan alacak ve borçlar borsa rayici ile, yoksa maliyet bedeli ile değerlenecektir.
- Kıymetli madenlere dayalı fiziki ya da kaydi olarak açılan mevduat hesapları ile kredi hesapları da borsa rayici ile değerlenmelidir. Kıymetli maden ile olan mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit alacaklar ve borçlar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır.

BİRLEŞME, BÖLÜNME VE DEVİR HALİNDE DEVREDEN KDV İLE KDV İADE HAKKININ YENİ ŞİRKETTE KULLANIMINA VERGİ İNCELEMESİ ŞARTI GELDİ.
- Devralınan KDV’nin indirim ve iade hakkının kullanımı, bu KDV’nin doğruluğunun tespiti VUK’da düzenlenen zamanaşımı sürelerine bağlı olmaksızın yapılacak vergi müfettişi incelemesine bağlanmıştır.

KDV İNDİRİM HAKKININ KULLANIMI 5 TAKVİM YILI OLARAK SINIRLANMIŞTIR (2030 YILINDAN BAŞLAMAK ÜZERE)
- Beş yıl veya daha fazla süreyle devreden KDV tutarları, indirim KDV hesaplarından çıkarılarak özel bir hesaba alınacaktır. 3 yıl içinde mükellefler tarafından yapılacak talep üzerine, VUK zamanaşımı süreleri ile bağlı olmaksızın talep tarihinden itibaren bir yıl içerisinde yapılacak vergi incelemesi sonucunda incelemenin tamamlandığı yıla ilişkin gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Talepte bulunulmayan KDV vergisel açıdan gider yazılamayacak, kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıtlardan çıkarılabilecektir.

SERBEST BÖLGELERDEN SADECE YURT DIŞINA YAPILAN SATIŞLARA GV VEYA KV İSTİSNASI UYGULANACAKTIR (2025 TAKVİM YILINDAN BAŞLAMAK ÜZERE)
- Sadece serbest bölgede imal edilen mallardan yurt dışına yapılan satışlardan elde edilen kazançlara gelir veya kurumlar vergisi istisnası uygulanabilecektir. Yurt içine yapılan satışlara uygulanamayacaktır.
KUR KORUMALI VE ALTIN KORUMALI MEVDUAT İLE KATILIM HESAPLARINA YÜRÜTÜLEN FAİZLERDE STOPAJ ORANI ARTIRILMIŞTIR. (01.08.2024 TARİHİNDEN İTİBAREN)
- 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli olanlarda % 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli olanlarda % 5 olarak uygulanacaktır. Eskiden % 0 olarak uygulanmakta idi.
İŞLETMELERİN KENDİLERİNE AİT TAHSİLATLARINDA FİZİKİ POS, SANAL POS VE DİĞER ÖDEME SİSTEMLERİNİ BAYİ/ALT BAYİLERİNE KULLANDIRMALARININ ÖDEMENİN %10’U NİSPETİNDE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASINA TABİ OLMADIĞI.
- Mal teslimi veya hizmet ifası yapılan müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişiler olması yani ödemeyi yapan kart sahibinin kim olduğunun bir önemi bulunmamaktadır. 
- Kendi fiziki POS, sanal POS veya diğer ödeme sistemlerini bayilerine/alt bayilerine  kullandıran veya başkalarına ait fiziki POS, sanal POS ve diğer ödeme sistemlerini kullanarak tahsilat yapanlar, fatura vb. belge düzenleme ve satışlarını defterlerine kaydederek beyannamelerinde yer verme gibi vergisel ödevlerini yerine getirmek şartıyla bu sistemleri kullanmaya devam edebileceklerdir.
SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLİĞİ İLE İNTERNET VE BENZERİ ELEKTRONİK ORTAMLAR ÜZERİNDEN SUNULAN HİZMETLERDE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI GENİŞLETİLDİ. 325 NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI.
- 2024 yılı için 3.000.000 Türk Lirasını aşmayan kazançlar için defter tutulmayacak, fatura düzenlenmeyecek ve beyanname verilmeyecektir.
- İstisnadan faydalanabilmek için Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.
- Bankalar, hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi  tevkifatı yapmak ve beyan edip ödemekle yükümlü tutulmuşlardır. 325 no.lu tebliğ ile gerçek kişilerin; İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 01.01.2024 tarihinden itibaren istisna kapsamına alınmıştır.

AKARYAKIT ALIMLARINI GİDER OLARAK BEYAN EDEN TÜM VERGİ MÜKELLEFLERİ İŞTE KULLANDIKLARI TAŞITLARI ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİNE KAYIT ETTİRMEK ZORUNDALAR.
- İster kiralama ister işletmenin aktifine kayıtlı olsun vergi mükelleflerine ait akaryakıt kullanan araçlar (elektrikli araçlar hariç) UTTS kayıt ettirilecektir. Darphaneye ait dijital bir etiket vasıtası ile istasyonlardaki yeni nesil ÖKC’lerden yakıt alınacak olup, etiketler yetkilendirilen firmalardan temin edilecektir. Ücreti yıllık olarak darphane belirleyecek olup, her yıl Yİ-ÜFE oranında artırılacaktır.
- Usulsüz düzenlenen fatura ve belgelerle akaryakıt alımlarının gider yazılmasının önüne geçilmek istenmektedir.
- 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ilk defa tescil olacak araçlarda 1 AY içerisinde UTTS kaydı, daha önceden tescili olan ve işte kullanılanlar için 30.06.2025 tarihine kadar kayıt zorunludur. Özel mülk kapsamında olanlar ve elektrik araçlar kapsam dışıdır.
- Yapılmamasının cezaları şöyledir: 
1- Fatura ve perakende fişler hiç düzenlenmemiş sayılacaktır. VUK 353/2 madde gereği her bir belge için 10.000 TL ile 6. Tespitten sonra 100.000 TL’ye kadar özel usulsüzlük cezası kesilebilecektir. Her bir belge nevine ilişkin azami 1.000.000 TL, bir takvim yılında ise 10.000.000 TL’ye kadar ceza kesilebilecektir.
2. Vergi güvenliği için dijital etiket kullanmama cezası olarak ise 1.sınıf tüccarlara  20.000 TL, 2.sınıf tüccarlara 10.000 özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

MÜKELLEF İLE ELEKTRONİK BEYANNAME SORUMLULUK VE ARACILIK SÖZLEŞMESİ VEYA TAM TASDİK SÖZLEŞMESİ BULUNMASI HALİNDE SİSTEMİN BELİRLİ FONKSİYONLARI KULLANMAK ÜZERE MALİ MÜŞAVİRİ VEYA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRİ ALT KULLANICI OLARAK BELİRLEYİP YETKİLENDİREBİLECEK.
- Yetkinin süresi, kapsamı ve alt kullanıcı sayısını dijital.gib.gov.tr adresinden duyuracaktır.
 

BA VE BS BİLDİRİMLERİ EYLÜL 2024 DÖNEMİNDEN BAŞLAMAK ÜZERE KALDIRILDI.
- Eylül 2024 öncesi dönemlere ilişkin uygulamasına devam edilecektir.

BİNEK OTOLARIN İLK İKTİSABINDA ELEKTRONİK TEBLİGAT ADRESİ EDİNİLMESİ ZORUNLU HALE GETİRİLDİ.
- Gerçek kişiler, tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküller kapsamdadır. Uymama cezası VUK mükerrer 355 maddesine göre; 1. Sınıf tüccar ve serbest meslek erbablarına 11.800 TL, ikinci sınıf tüccarlara 5.800 TL olarak uygulanacaktır.
 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 8990